تعریف استرس، اضطراب و دلشوره:
اگر چه مردمان عادی تفاوتی میان استرس و اضطراب قایل نیستند و غالبا انها را به صورت مترادف بکار میگیرند، اما در تعریف این دو را میتوان اینگونه از هم جد نمود. استرس را میتوان یک حالت و یا یک تجربه روانی و جسمانی خاصی تعریف نمود که گذرا و موقتی می باشد.برای مثال دانشجویی که از ارایه کنفرانس دچار ترس میشود. و یا دانش اموزی که استرس امتحان دارد. و یا فردی که در اولین برخورد با جنس مخالف دچار استرس میشود.
اما اضطراب همانند استرس دارای علایم مشابه جسمانی و روانی می باشد با این تفاوت که این علایم در فرد بصورت مزمن و پایدار در میاید. بنابراین می توان گفت اضطراب ماحصل استرسهای مداومی است که فرد در طول زندگی آن را تجربه نموده است. برای مثال اگر چنانچه مثالهایی که در باره استرس گفته شد ادامه پیدا کند در طولانی مدت بصورت مزمن و بیمارگونه خود را نشان می دهد که میتوان آن را اضطراب نامید.
دلشوره همان حالات جسمانی اضطراب و استرس می باشد.
بنابر این استرس و اضطراب و دلشوره یک حالت نابسامان و درهم ریختگی جسمانی مخصوصاْ در قفسه سینه همراه با یک نگرانی فکری می باشد که هشداریست برای وقوع یک اتفاق واقعی و یا خیالی . معمولاْ اضطراب بیمارگونه یک جنبه خیالی و یا بدون هیچگونه دلیلی می باشد که فرد قادر به کنترل آن نیست و یا اینکه می تواند با دارو بطور موقت آنرا کنترل نماید . تجربه نشان داده است که روان درمانی و هیپنوتیزم درمانی به همراه هم می تواند فرد را به صورت اساسی و ریشه ای درمان کند . حالتهای اضطراب همان آشفتگی و بیقراری جسمی و فکری می باشد که در فرد بوجود می آید . حالتهای اضطراب مانند : تپش قلب – دلشوره – لرزش اندام – حالت تهوع – تنگی نفس – سرگیجه – خشکی دهان – سستی اندام و غیره … منشاء اضطراب ناشی از تجربیات تلخ و ناراحت کننده دوران کودکی و یا گذشته فرد و یا ناشی از شرایط فعلی فرد می باشد. شروع ناگهانی استرس و اضطراب به همراه همه علائم ذکر شده فوق را تقریبآ می توان حمله هراس یا وحشت نامید (panic attack)
علل استرس، اضطراب و دلشوره:
از جمله دلایل اصلی استرس و اضطراب میتوان چنین نام برد: 1.ترس از مورد تایید واقع نشدن 2. ترس از ارزیابی منفی 3. تردید از انجام و عواقب یک عمل 4. نگرانی در مورد یک اتفاق ناگوار یا نامشخص 5. ترس از مرگ 6. ترس از از دست دادن عزیزان، شغل، ترس از تنهایی و بسیاری از موارد استرس زای دیگر که اگر چنانچه ادامه یابد مزمن شده و تبدیل به اضطراب دایم و بیمارگونه میگردد که خود یکی از علایم افسردگی می باشد.
پیامدها و عواقب استرس و اضطراب:
از جمله عواقب استرس و اضطراب اختلال در عملکرد روانی، رفتاری و جسمانی می باشد. عوامل روانی همچون عدم تمرکز حواس، فراموشی، پر خوری، اختلالات خواب، سو مصرف الکل و مواد مخدر، بی قراری، تحریک پذیری، اختلالات جنسی و در نهایت افسردگی و غیره میباشند. اختلال رفتاری همچون اختلال در عملکرد کاری، تحصیلی و عملکرد ورزشی میشود. اختلالات جسمانی همچون افزایش فشار خون، دردهای جسمانی چون سردرد، دردهای قفسه سینه و غیره، دیابت، افزایش ضربان قلب، و اختلالات قلبی و عروقی میشود.
درمان استرس ، اضطراب و دلشوره:
اگر چه روشهای درمانی روانشناختی چون شناخت درمانی و رفتار درمانی و همچنین دارو درمانی میتواند بسیار مفید باشد، اما به نظر میرسد که هیپنوتیزم درمانی به همراه روشهای درمانی روانشناختی و رفتار درمانی موثر ترین درمان برای اختلالات اضطراب و استرس باشند.
نمونه های گزارش شده پس از دوره درمان:
خانم 30 ساله ای با استرس و اضطراب بسیار شدی، مشکل صحبت در جمع ، حالت افسردگی، خواب های آشفته، بد خوابی و کم خوابی و…. مراجعه و در طول دوره درمان از روند بهبودش کاملآ احساس رضایت و تقریبآ در جلسات پایانی چنین گزارش نمود: احساسم در مورد خودم نسبت به گذشته خیلی بهتر شده، انگیزه ام بالا رفته و خواب آرامی دارم. و به زندگی امیدوار شده ام.
خانم 21 ساله ای با مشکل اضطراب شدید، افسردگی، پرخاشگری و بد خوابی مراجعه و در طی روند جلسات درمان، او و والدینش کاملآ از روند بهبودی احساس خرسندی می نمودند. (البته این بیمار دارای دیابت نوع 1 که علی رغم استفاده از انسولین، قند ناشتای او 200 و غیر ناشتا 400 بود. که طبق گزارش شان به ترتیب به 100 و 200 کاهش پیدا کرد. البته این هیچ دخالتی در امر پزشکی نیست و در کتب روانشناسی در ارتباط با کاهش فشار خون و دیابت به وسیله فنون روانشناسی گزارشات زیادی وجود دارد. و این بیمار نیز پس از چندین ماه پیگیری نه تنها حالات گوناگونش بهبود پیدا کرده بود، بلکه به نظر می آمد از میزان قند خونش نیز راضی بود.) و بطور کلی بیمار از همه لحاظ احساس بسیار خوب و مثبتی را گزارش نمود. در ارتباط با کاهش قند خون می توان گفت با کاهش استرس و فشار های روحی می توان بطور غیر مستقیم بر کاهش قند خون اثر گذاشت.
آقای 27 ساله ای با مشکل حمله هراس و وحشت (پانک اتک) هر چند روز یک بار به همراه استرس و اضطراب شدید و مداوم،کابوس شبانه،حالت تهوع در هنگام وحشت و…. مراجعه و پس از چندین جلسه درمان چنین گزارش می دهد: بعد از 2 یا 3 جلسه پدرش چنین می گوید پسرم نسبت به قبل خیلی بهتر شده. بیمار می گوید روحیه ام خیلی بهتر شده ودیگر آن حمله ها به من دست نمی دهد. بطور کلی در پایان جلسات درمانی می گویند انتظارش را نداشتم که اینگونه و با کمک شما خوب شوم از قبل از درمان هم بهترم.خدا را شکر می کنم.
و بسیاری از موارد دیگر….
مطالب دیگران:
استرس واضطراب و بیماریهای جسمانی
همه ما اضطراب و استرس را در برخی از مراحل زندگی تجربه نموده ایم. اگر بدون درنگ و با آگاهی بر احساس استرس غلبه نکنیم، ممکن است در انجام وظایف و کارهای روزانه زندگیمان دچار مشکلات بیشماری شویم. استرس و اضطراب و دلشوره بنیاد و اساس همه شکلهای بیماریها می باشند. بنابراین لازم است که تاثیرات استرس و اضطراب را بدانیم و بشناسیم و آگاهی لازم را در چگونگی دوری کردن از آن و فائق آمدن بر آن را به دست آوریم. استرس از علایم بیماری است. مثلا” وقتی که غده تیروئید دچار مشکل می شود، شخص دچار استرس و اضطراب میگردد. و زمانی که شخص به درمان مشکل تیروئید می پردازد ، استرس و اضطراب ناشی از آن نیز از بین می رود.
اضطراب و استرس و تنش اصطلاحاتی هستند که اغلب بجای یکدیگر بکار برده می شوند. اگر به فرهنگ واژگان مراجعه نمائید ملاحظه خواهید نمود که اضطراب به حالت نگران و مضطرب بودن به خاطر یک خطر آشکار و یا به طور مثال نگرانی شدید از آینده اشاره می نماید. با این وجود، اضطراب مرتبط به شخص یا موقعیت و یا تجربه ترسناک خاصی نیست. بلکه احساس ترس شدید و مبهم و تعریف شده ای می باشد که شخص آن را تجربه می کند و کنترل آن نیز مشکل می باشد. استرس به معنای تلاش و یا خواسته ای است که در پی انرژی ذهنی و یا جسمی حاصل میگردد. استرس خیلی شبیه احساس اضطراب است اما معمولا” مرتبط به شخص، موقعیت و یا تجربه معنا داری است که در مواجهه با آن شخص احساس ترس می کند. به عنوان مثال ترس از امتحان و یا تکالیفی که مسئولیت انجام آن به عهده ما می باشد و یا مواجهه با شخصی که در محل کار مافوق ما می باشد. از طرف دیگر، تنش اشاره دارد به فشار و یا هیجان ذهنی و یا یک حالت و یا موقعیت تنش زا در یک فرد. اگر نشانه های تجربه شده بسیار حاد و شدید باشند، به آن پانیک اتک و یا حمله هراس می گویند. آنچه که همه این تعاریف ارائه شده به طور مشترک در آن سهیم هستند این واقعیت است که افراد موقعیت های شدیدا” سخت را تجربه می کنند و نگرانی آنها در نتیجه خواست های ادراک شده شدید و خطرناکی است که در سطحی کاملا” شخصی برای آنان روی می دهد. اضطراب، نگرانی و یا تنش می تواند به آسیب دیدن حوزه های اجتماعی، شغلی، جسمی و دیگر حوزه های حیاتی کارکرد انسان منجر شود. این گونه نیز می توان گفت که افراد حساسیت شدیدی را نسبت به نظرات، نگرش ها و خواست های دیگر افراد تجربه می کنند.
شخص و یا فردی که در حال تجربه کردن استرس و اضطراب و یا تنش می باشد، اغلب تمایل و گرایش به خجالتی بودن و درون گرایی و انزوا و گوشه گیری دارد و از ارتباطات و روابط بین فردی دوری و اجتناب می کند و در نتیجه این رفتار های ناشی از استرس و اضطراب، به جای این مسئله که احساسات و درونیات خود را با دیگران و اطرافیان خود بازگو نماید و آنها را در آن سهیم سازد، آحساسات خود را درون خود می ریزد و مخفی می کند.