Rate this page

مشاوره،  رواندرمانی و روانکاوی 

 در زیر تعاریف و تفاوتهای عبارات فوق را به صورت بسیار مختصر و در حد قابل فهم برای همه عزیزان ارایه می نماییم.  بنابر این انتظار تعاریفی که در کتب درسی ارایه میگردد در اینجا نمی رود.

مشاوره چیست؟

مشاوره به معنی ارایه طریق و یا ارایه راه حل های مختلف با توجه به توانمندیها و شرایط فرد مشاوره گیرنده در مورد یک مشکل خاص. و یا می توان گفت مشاوره به معنی راهنمایی یک فرد برای حل یک مشکل و یا چگونگی برخورد با آن مسئله. برای مثال راهنمایی  یا مشاوره به یک مادر به منظور چگونگی برخورد با کودک لجباز و یا شوهری که پس از پایان کار روزانه اش دیر به منزل میرود . در مشاوره و یا به طور کلی در هر روش روانشناسی مسولیتی متوجه مشاور و یا درمانگر نیست. بنابر این فرد مشاوره گیرنده با توجه به درک و استنباط خود باید از برداشتی که از مشاوره داشته بهره بگیرد. و البته مشاور و یا روانشناس باید فردی آگاه در علم خود و همچنین دارای وجدان اخلاقی و معتقد باشد و بر احساسات خود در هنگام مشاوره و یا درمان کنترل داشته باشد.

رواندرمانی چیست؟

 مشاوره بیشتر جنبه سطحی و چگونگی حل یک مشکل و یا برخورد با یک موضوع می باشد. اما رواندرمانی مرتبط است با چگونگی افکار و اندیشه ها و احساسات و رفتارهای یک فرد. در رواندرمانی هدف ایجاد تغییراتی در افکار و احساسات و در نهایت تغییر در رفتار فرد  می باشد. در رواندرمانی بیشتر با شخصیت و نگرش فرد سرو کار داریم و هدف ایجاد تغییر در طرز نگرش فرد است.

روانکاوی چیست؟

 در روانکاوی روانشناس با کمک مراجعه به دنبال یافتن ریشه مشکلات فرد می باشد که بیشتر تلاشها متمرکز بر دوران گذشته و یاکودکی فرد است. و …

مشاوره :

 در این بخش ما انواع مشاوره را نام برده و مشاورههای که مرتبط با مسائل روانشناختی دارد را مورد بحث قرار می دهیم . انواع مشاوره : ، مشاوره خانواده ،مشاوره ازدواج ، مشاوره بعد از ازدواج ، مشاوره قبل از ازدواج ، مشاوره شغلی ، مشاوره جنسی ، مشاوره ژنتیک ، مشاوره تحصیلی و…

 مشاوره خانواده یعنی چه و مشاور خانواده کیست؟ :مشاور خانواده یعنی برسی نوع روابط حاکم بر خانواده و پیدا نمودن علل مشکلاتی که باعث ناراحتی اعضاء خانواده می شود و همچنین ارایه روشهای که باعث تسهیل مشکلات می شود را می توان مشاوره خانواده تعریف نمود( این تعریف فی البداهه می باشد نیاز به ویرایش دارد ) .و مشاور خانواده کسی است که دارای تخصص درزمینه روانشناسی و بهتر است مشخصا در زمینه خانواده آموزش دیده باشد ویا دارای تجربه کافی باشد .

 فواید مشاوره به اعضاء خانواده بسیار  زیاد است . مشاوره و حل مشکلات خانوادگی باعث بهبود کیفیت زندگی اعضاء خانواده ، افزایش عمر ، بهبود عملکرد افراد خانواده در شغل و تحصیل و… و در نهایت باعث جلوگیری از اختلالات روانی می گردد . و…

 

مشاوره خانوادگی:مشکلات خانوادگی مانع تحقق استعدادهای اعضای خانواده شده و سبب بروز نابسامانیهای روانی  و  مشکلات رفتاری را فراهم  می آورد .

 بعضی از فعالیتهای مشاوران خانوادگی :

 – کمک به زوجین به منظور کسب درک متقابل و داشتن انتظارات معقول از یکدیگر

 –  یاری رساندن به والدین در جهت اجتناب از شیوه های فرزند پروری استبدای ، سهل انگارانه یا تبعیض آمیز

 –  شناخت دانش آموزانی که به دلیل مشکلات خانوادگی از خانه فرای شده اند و یا اقدام به خودکشی نموده اند کمک کند.

 مشاوره زوجی:در مشاوره زوجی ،مشاور با روشهای زیر به بهبود روابط زوجین کمک می کند

 
نقش مشاور در مشاوره زوجی:

 در جریان کار با زوجین مشاور کارهای ذیل را انجام می دهد:

 زوجین را تشویق می کند تا به ازدواج خود واقع بینانه تر و عینی تر نگاه کنند.

 در آغاز به صورت یک دیوار صدا برگردان برای احساسات و شکایات عمل می کند.

به زوجین کمک می کند تا به جای مشکلات گزارش شده، مشکلات واقعی را مطرح کنند.

به زوجین کمک می کند تا هر یک سهم خود را در پیدایش تعارض مشخص کنند.

به زوجین این توانایی را میدهد که مسئولیت بخشی از پیامدها را که به خود آنها مربوط است بپذیرند.

 وفاداری و صداقت را به آنها می آموزد.

به طرفین کمک می کند تا مسائل را با راه حلهای خودشان حل و فصل کنند.

به زوجین تفهیم می کند که نباید تنها یکی از دو طرف را به خاطر پیدایش مشکل در رابطه سرزنش کرد.

و برای زوجین بصورت یک آینه عمل می کند تا آنها بیاموزند که خود و رابطه خود را از یک دیگاه تازه مشاهده کنند.

مشاوره ازدواج :مشاوره روانشناسی ازدواج به مجموعه فعالیت هایی گفته میشود که بکمک آن بتوان بهترین انتخاب رادر زمینه ازدواج کرده و به دور ازمشکلات موجود ازدواجی موفق داشت. مشاوره ازدواج نیز بااستفاده از بهترین امکانات و راهکارها و با همین هدف و با استفاده از تست روانشناسی ازدواج، مشاوره قبل از ازدواج و همچنین مشاوره بعد از ازدواج سعی شده است تا تمامی مشکلات موجود جوانان چه قبل از ازدواج و چه بعد از ازدواج تحت پوشش قرار داده شود تادر کمترین زمان ممکن بهترین و مفیدترین راهنماییها به متقاضیان داده شود. تا زمینه ساز یک ازدواج موفق باشد.

 

مشاوره قبل از ازدواج:اولین قدم که هر فرد معمولا برای ازدواج بر میدارد صحبت کردن و آشنا شدن با کسی است که ایده آل های خود را در او میبیند . اما در این صحبت های قبل از ازدواج و به اصطلاح دوران آشنایی باید چه چیزهایی را مد نظر داشت؟ چه حرف هایی را باید زد و چه حرف هایی را نباید بر زبان آورد. به طور مثال هستند برخی دخترانی که مسائل مادی برایشان مهم است اما از بیان آنها امتناع میکنند و بعدها پشیمان میشوند که چرا در این باره حرفی نزده اند و میگویند که اگر دقیق تر درباره شرایط اقتصادی همسرشان میدانستند هرگز تن به این ازدواج نمیدادند. به همین دلایل حتما قبل از اقدام به ازدواج با یک مشاور ازدواج در خصوص مشاوره قبل  ازدواجصحبت و در خصوص مشاوره قبل ازدواج مشورت به عمل آورید.

 

مشاوره بعد از ازدواج:در مشاوره بعد از ازدواج ، یکی از نکاتی که از اهمیت بسیاری دارد، درک متقابل همسر می باشد. شاید اگر بگوییم مهمترین و کلیدی ترین مساله برای داشتن یک زندگی موفق همراه با آرامش این نکته باشد، سخنی به گذاف نگفته ایم.

 درک متقابل چیست و چگونه حاصل می شود و اینکه اگر این درک نباشد چه پیامدهایی برای یک زندگی دارد .

 

درک متقابل بدان معنا است که دو نفر که اکنون به عنوان زن و شوهر در کنار همدیگر قرار دارند و درواقع نام همسر را به دوش میکشند، به این قدرت از درک و حس از همدیگر برسند که بدانند طرف مقابل از چه چیزی بدش می اید و یا به طور مثال از چه چیزی اکنون ناراحت است و برای آرام کردن او چه چیزی را باید بیان کرد. از صحبت درباره چه چیزی باید پرهیز کرد و درواقع چگونه با او رفتار کرد چه در مواقع بحرانی و چه در مواقع عادی. در مشاوره بعد از ازدواج ،به تمام این مسایل پرداخته می شود

 

مشاوره جنسی :طبق آماری که  در ارتباط با مسائل زناشویی ارائه شده، بیشتر کسانی که بدلیل مسائل زناشویی از همدیگر جدا شده اند، عدم رضایت از رابطه جنسی خود رادلیلی براین امر دانسته وادامه داده اند که شریک زندگی آنان نتوانسته بخوبی آنچه راکه او از زندگی زناشویی خواسته را برآورده کند.

مشکل بسیاری از روابط زناشویی عدم بیان خواسته طرف مقابل درهنگام روابط جنسی زناشوییاست. این یک واقعیت است که خطوط قرمز درکشورمان باعث شده است تااین مسائل بصورت یک معضل حتی بین زوجین شده وعدم بیان خواسته های آنان بویژه خانم ها باعث بروز مشکلات بسیاری شده است. با دریافت مشاوره های جنسی رضایت و امنیت را به  خود و همسرتان هدیه دهید

 مشاورۀ تحصیلی :مشاوره تحصیلی مجموعه ی فعالیت هایی است که از طرف مشاوره به منظور رفع مشکلات تحصیلی مراجعان صورت می گیرد . برخی از فعالیتهای مشاوران در این زمینه عبارتند از :

 –  ارزیابی استعدادها ، علایق و شخصیت دانش آموزان به قصد کمک به آنان در شناخت نقاط قوت و ضعف خود و تلاش در رفع کاستیها

 –   کمک به دانش آموزان دارای عقب ماندگی تحصیلی با هدف جبران عقب ماندگی آنان

 –  یاری به دانش آموزان باهوشی که زیر حد توان خود کار می کنند به منظور ارتقای پیشرفت تا حداکثر فعالیت

 –  یاری رساندن به دانش آموزان در جهت رفع نگرانیها و اضطراب امتحانی

 –  همکاری با والدین ، معلمان و سایر کارکنان مدرسه در جهت رفع مشکلات تحصیلی دانش آموزان

 مشاوره

 مشاوره شغلی :مشاوره شغلی به منظور رفع مشکلات مراجعان در زمینه شغل صورت می گیرد .

 تعدادی از فعالیت های مشاوران شغلی :

 ·        ارزیابی و یژگیهای شخصیتی ، استعدادها و مهارت های افراد و کمک به هماهنگ نمودن آنان با نوع شغل

 ·        ایجاد نگرش مثبت نسبت به کار در افراد کارگریز

 ·        کمک کردن به افراد برای هماهنگ شدن با مقرارت سازمان

 ·        یاری رساندن به مراجعان در جهت سازگاری با سایر کارکنان

 ·        کمک به مراجعان در جهت سازگاری با شغل جدید

  

مشاوره سازشی

 در این نوع مشاوره به افراد ی که ناتوان از سازگاری با خود ، دیگران و محیط هستند کمک می شود تا مشکلات آنها رفع گردد.

 برخی از فعالیتهای مشاوران سازشی عبارتند از :

 ·        تلاش در رفع نیاز های معقول دانش آموزان  با هدف رفع ناسازگاریها

 ·        کمک به دانش آموزان برای درک و شناخت مسائل ، مشکلات و علل ناسازگاریها خود و کوشش در رفع آنها

 ·        شناسایی دانش آموزان دارای مشکلات در روابط خود با دیگران

 ·       ایجاد زمینه ی مناسب جهت سازگاری دانش آموزان با مقررات آموزشگاه

 ·        شرکت دانش آموزان در فعالیتهای فوق برنامه جهت کمک به سازگاری آنان