وسواس جنسی یکی از اختلالات و انحرافات جنسی می باشند که افراد مبتلا به آن با یکسری افکار ناراحت کننده و تکراری سر و کار دارد. توجه داشته باشید وسواس گرایش های جنسی با اختلال وسواس اجباری ( OCD ) کاملا با یکدیگر فرق دارند.
یک وضعیت مرتبط با سلامت روان OCD است که باعث بروز افکار و رفتار تکراری می شود. با این حال در اختلال وسواس فکری-اجباری مرتبط با گرایش جنسی (SO-OCD)، این افکار شامل شک و تردید در مورد گرایش جنسی فرد است.
به اعتقاد من افکار و اعمال وسواس گونه بسیار زیاد هستند. در ارتباط با مسایل جنسی هم افکار و اعمال وسواس گونه زیادی در موارد مختلف وجود دارد که هم می تواند انحراف باشد و هم اختلال. که شاید تفکیک آنها در اینجا اهمیت زیادی برای ما نداشته باشد (البته همه آنچه که در اینجا گفته می شود بر اساس تجربیات بالینی است). انواع وسواس جنسی که از نظر کمیت و کیفیت در افراد متفاوت بسیار متفاوت است. تنوع وسواس گونه در ایجاد ارتباط جنسی با افراد متفاوت از جنس مخالف که پس از آن فرد احساس گناه و ناراحتی و پشیمانی می کند. این افراد گاهی اوقات رابطه را تا حدی پیش می برند ولی پس از آن بدون انجام کاری عقب نشینی می کنند. گاهی اوقات فردی فقط وسواس بیان کلمات جنسی را دارد. انواع دیگر وسواس جنسی، وسواس افکار جنسی در هنگام صحبت با جنس مخالف یا حتی موافق می باشد. یکی دیگر از انواع وسواس جنسی خود ارضایی می باشد و غیره.
یکی از عوامل این اختلال افسردگی است. به هرحال همچون دیگر اختلالات روانی-جنسی، مشاوره روانشناسی و هیپنوتیزم درمانی (هیپنوتراپی) بهترین روش درمان این اختلال می باشند.
وسواس جنسی چیست؟
همانطور که اشاره کردیم وسواس جنسی نوعی وسواس فکری است که دارای پیامدهای نگران کننده است و باعث اضطراب و شرم در فرد مبتلا میشود. این افکار مزاحم ماهیت جنسی دارند و زمانی که وارد ذهن می شوند، افراد دچار احساس گناه و عذاب وجدان خواهند شد و به دلیل این که کنترلی بر آنها ندارد نمیتوااند رابطه زناشویی موفقی داشته باشند.
SO-OCD یا HOCD یک وضعیت مرتبط با سلامت روان است و زیر مجموعه OCD طبقه بندی میشود. توجه داشته باشید ابتلا به وسواس جنسی لزوماً به این معنی نیست که فرد ممکن است همجنسگرا باشد. با این حال، اگر فردی با افکار وسواسی، مزاحم یا اجباری در مورد تمایلات جنسی رو به رو شود، ممکن است که مشکلی در سلامتی روانی او وجود داشته باشد.
علائم وسواس گرایش جنسی
افراد مبتلا به SO-OCD ممکن است دچار وسواسهایی شوند که چند نمونه از آنها عبارت اند از:
- افکار ناراحت کننده در مورد گرایش جنسی
- شک بیش از حد در مورد گرایش جنسی خود
- ترس از طرد شدن یا از دست دادن هویتشان در جامعه
- نگران بودن از مسائل مرتبط با تاثیرات گرایش جنسی بر روابط
- ترس از اینکه دیگران آنها را با گرایش جنسی متفاوتی نسبت به وضعیت واقعی خود بشناسند.
- نگرانی در مورد اینکه آیا افراد همجنس آنها را جذاب میدانند یا خیر. که این وسواس ممکن است باعث دوری از افراد هم جنس شود.
- افکار مرتبط با پیدا کردن میل جنسی نسبت به فرزندان
- افکار جنسی مرتبط با رابطه جنسی با کودکان
دلایل ایجاد وسواس جنسی
برای درمان هر گونه از اختلالات و همچنین وسواس جنسی در ابتدا باید دلایل ایجاد آنها را کشف کرد. وسواس جنسی به دلایل مختلفی ایجاد میشود، یکی از دلایل اصلی شکل گیری وسواس جنسی، زمینههای خانوادگی است همچنین ابتلا به سایر اختلالات روانی، میتواند باعث زمینه سازی برای اختلالات دیگری همانند وسواس جنسی باشد.
به طور کلی وسواس های فکری عملی می تواند از سایر اختلالات روانی و شخصیتی نشأت گیرد. به طور مثال احتمال ابتلا به وسواس فکری عملی و وسواس جنسی در افرادی که مبتلا به اضطراب هستند، بیشتر است. اختلالات روانی و بیماری ها می توانند بر جنبه های مختلف زندگی فرد، از جمله زندگی جنسی او تاثیر داشته باشند. در عین حال تجربیات گذشته افراد نیز عامل دیگری است که میتواند بر ایجاد وسواس جنسی موثر باشد. مثلا ابتلا به بیماری مقاربتی در روابط جنسی باعث ایجاد شک و تردید جنسی در فرد می شود بنابراین چنین فردی در مسائلی مانند شستشو و تمیزی حساسیت زیادی به خرج داده و اعمالی وسواس گونه دارد.
مطالب مرتبط:
افکار مربوط به وسواس جنسی به چند دسته تقسیم می شوند؟
همانطور که بالاتر اشاره کردیم افرادی که دچار وسواس جنسی هستند دارای افکار مزاحم هستند که این افکار در زنان و مردان تا حدی با یکدیگر متفاوت است. در زنان اغلب به صورت تصورات عاطفی بروز میکند در حالی که در مردان با تصور کردن بدن همراه است. در یک دسته بندی کلی می توان افکار جنسی وسواس گونه را به چهار دسته تقسیم کرد که عبارت اند از:
- افکاری در مورد یک شریک جنسی باشد
- افکار جنسی در مورد افراد مشهور
- افکار می تواند در خصوص آزار جنسی باشد برای مثال فرد به شخصی تجاور می کند و یا اینکه خود مورد تجاوز قرار میگیرد.
- افکار همجنس گرایانه
تفاوت خیال پردازی جنسی و وسواس جنسی
اغلب افراد برای حل این مشکل و مقابله با این افکار و تصاویر جنسی بهتر است رفتارهای جنسی خود را تحلیل کنند. یکی از تفاوت های اساسی افکار جنسی وسواسی با خیال پردازی جنسی در ایجاد لذت است وقتی افراد خیال پردازی جنسی می کنند معمولا احساس لذت می کنند ولی افرادی که دچار وسواس جنسی هستند و این افکار را در سر می پروانند بیشتر احساس شرم و گناه می کنند.
وسواس جنسی بسیار رایج بوده و ممکن است افراد به آن مبتلا باشند ولی توجه کنید آنچه به وضوح قابل اطمینان است درصد بالای درمان پذیری این اختلال است. امیدواریم آگاهی درباره ی این اختلال بالا برود که افراد بتوانند بفهمند که مشکلی دارند و برای درمان آن اقدام کنند.
تعریف اختلالات جنسی:
اختلالات جنسی را می توان به نوعی یک ناتوانی جنسی در مقاربت جنسی موفق با شریک جنسی خود تعریف نمود. که از نظر کیفی یک اختلال با اختلال جنسی دیگر متفاوت است. برای مثال فردی که دارای زود انزالی جنسی است ممکن است قادر به مقاربت جنسی باشد. اما در به رضایت رساندن شریک جنسی خود ناتوان باشد. ولی کسی که به هر دلیلی در هنگام مقاربت در نعوظ جنسی (مردان) ناتوان است این ناتوانی جنسی با ناتوانی در به اوج لذت جنسی رساندن شریک جنسی خود بسیار متفاوت می باشد. انواع اختلالات جنسی عبارتند از: ناتوانی در نعوظ (erection disability) ، اختلالات انزال، مانند زود انزالی، دیر انزالی، بی میلی جنسی، سرد مزاجی جنسی، درد جنسی (واژینیسم)، فوبی جنسی و یا ترس جنسی (ترس از مقاربت که بیشتر مخصوص خانم ها می باشد) و غیره.
وسواس جنسی چیست؟
همانطور که اشاره کردیم وسواس جنسی نوعی وسواس فکری است که دارای پیامدهای نگران کننده است و باعث اضطراب و شرم در فرد مبتلا میشود. این افکار مزاحم ماهیت جنسی دارند و زمانی که وارد ذهن می شوند، افراد دچار احساس گناه و عذاب وجدان خواهند شد و به دلیل این که کنترلی بر آنها ندارد نمیتوااند رابطه زناشویی موفقی داشته باشند.
SO-OCD یا HOCD یک وضعیت مرتبط با سلامت روان است و زیر مجموعه OCD طبقه بندی میشود. توجه داشته باشید ابتلا به وسواس جنسی لزوماً به این معنی نیست که فرد ممکن است همجنسگرا باشد. با این حال، اگر فردی با افکار وسواسی، مزاحم یا اجباری در مورد تمایلات جنسی رو به رو شود، ممکن است که مشکلی در سلامتی روانی او وجود داشته باشد.
تعریف انحراف جنسی:
انحراف جنسی یک اختلال جنسی است که تمایلات جنسی فرد خارج از چارچوب رابطه جنسی طبیعی باشد. برای مثال تمایلات جنسی همجنس خواهانه (به جز افرادی که دارای نقص جسمانی می باشند)، خود ارضایی، مازوخیسم جنسی یا خود آزاری جنسی، سادیسم جنسی یا دیگر آزاری جنسی، فتیشیزم یا شئ پرستی جنسی (لذت جنسی از پای جنس مخالف و اشیا مرتبط)، حیوان خواهی یا زوفیلیا، کودک آزاری یا پدوفیلیا، مبدل پوشی یا ترنسوتیزم، خود نمایی جنسی یا اگزیبیشنیزم، چشم چرانی یا تماشاگری جنسی یا وویریسم اسکوپوفیلیا و … .
علل اختلالات و انحرافات جنسی:
بطور کلی علت همه اختلالات و انحرافات جنسی در صورتی که مشکل جسمانی و پزشکی خاصی وجود نداشته باشد بر میگردد به عوامل روانی و تجربیات تلخ و یا شیرین گذشته فرد. بطور کلی یکی از عوامل مهم اختلالات و حتی انحرافات جنسی عامل افسردگی است (این اظهار نظر با توجه به تجربیات بالینی بسیار زیادی است که تا کنون با افراد مختلفی از این دسته بدست آمده است). به اعتقاد من همانطور که در بخش افسردگی گفته شد افسردگی یک پریشانی روانی است که می تواند هم در رفتار و افکار و احساسات فرد آشکار باشد و یا می تواند بصورت پنهان وجود داشته باشد (مثلا چرا یک فردی که کاملا سرحال و با نشاط است ناگهان میبینیم یکروز بعد خود کشی کرده). بنابراین بسیاری از مشکلات و اختلالات رفتاری و ذهنی در ذهن عامه مردم و حتی شاید بسیاری از متخصصین علوم رفتاری و روانشناسی که آنرا افسردگی نمی دانند اما در واقع علامتی از افسردگی باشد که فرد آن را دارا می باشد. برای مثال فردی که دچار افسردگی است این افسردگی حالات بی حوصلگی، بی حالی، لذت نبردن از زندگی و … و همچنین بی میلی و یا مشکلات جنسی (که فرد آنرا افسردگی نمیداند) را بهمراه دارد. دومین عامل اختلالات و انحرافات جنسی بر می گردد به تجربیات دوران گذشته.تجربیات دوران گذشته در سرنوشت فرد بسیار اثر گذار است. چند مثال برای تفهیم مطلب. پسر بچه چهار ساله ای که در کف اتاق دراز کشیده ناگهان پاهای خواهر خود و ناخن های لاک زده او را می بیند و برایش جذاب و زیبا بنظر می رسد و آن را می بوسد و یا لیس می زند. این پسر بچه چهار ساله در سن سی سالگی با مشکل فتیشیزم و یا پا پرستی که برایش مشکلات زیادی در ارتباط با جنس مخالف فراهم نموده برای درمان مراجعه می کند که علایمی از افسردگی را نیز بهمراه داشت. مردی با همسر خود دچار اختلافات خانوادگی و نزاع می شود. و پس از مدتی مجددا با هم آشتی می کنند. اما پس از آن بطور کلی تمایل جنسی خود را به همسرش از دست می دهد. جالب اینکه پس از مدتی با خانمی آشنا میشود و با او ازدواج می کند بدون هیچگونه مشکلی. اما پس از مدتی مجددا بعد از یک مشاجره و نزاع توان جنسی خود را از دست می دهد. و بسیاری از موارد مشابه دیگر:
پیآمدهای اختلالات و انحرافات جنسی:
پیامدهای این اختلالات با توجه به مسایل فرهنگی و شخصیتی و یا به عبارتی از فرهنگی به فرهنگ دیگر و از شخصی به شخص دیگر متفاوت می باشد. بطور کلی پیآمدهای اختلالات و انحرافات جنسی باعث افسردگی و حالات روانی مرتبط با آن ، روابط اجتماعی مختل، فرو پاشی کانون گرم خانواده، و مشکلات کاری ویا آینده ای گنگ و تاریک برای آن فرد می گردد. برای مثال فردی که دارای تمایلات همجنس خواهانه است ممکن است درفرهنگی دچار افسردگی گردد اما درفرهنگ دیگری دچار چنین اختلال عاطفی نگردد. و همینطور در موارد دیگر.
درمان اختلالات و انحرافات جنسی با هیپنوتیزم درمانی(هیپنوتراپی):
تمامی اختلالاتی که منشاء روانی دارند بوسیله هیپنوتیزم یا هیپنوتراپی و مشاوره روانشناسی و روان درمانی قابل درمان میباشند. همچنین همه اختلالات و انحرافات جنسی همچون ناتوانی جنسی، زود انزالی، دیر انزالی و عدم انزال، بی میلی و سرد مزاجی جنسی ،عدم ارگاسم، ترس یا فوبی جنسی، واژنیسم یا درد جنسی، همچنین انحرافات جنسی مانند تمایلات همجنس گرایانه، وسواس جنسی، فتیشیزم جنسی، مازوخیسم جنسی، سادیسم جنسی، و غیره که منشاء روانی دارند نیز قابل درمان هستند
برای سهولت در تشخیص وسواس جنسی ، فکری و عملی؛ افکار و اعمال لازم است که:
1. تکرار شونده باشد!
2. در یک تم و موضوع تکرار شوند!
3. قدرت کنترل و مقاومت در برابر آن از عهده فرد خارج باشد!
4. وقت گیر باشد!
5. انرژی زیادی از شخص بگیرد!
6. در برنامه های روزمره ، فعالیت های اجتماعی ، عملکرد شغلی، روابط با اعضای خانواده و دوستان اخلال ایجاد کند؛
می توان به این نتیجه دست یافت که به احتمال زیاد فرد با نوعی فکر وسواس یا عمل وسواسی مواجه هست.
در واقع وسواس ها؛ افکار، تکانه ها و تصورات ثابت و تکرارشوندهای هستند که بر خلاف تلاش های فرد برای فکر نکردن به آنها، وارد ذهن او می شوند و فرد کاملا مطمئن است که این افکار در ذهن خودش تولید شده و از جایی دیگر به او القا نشده است.
هرچند روان شناسان تا دهه 1980 تصور می کردند مبتلایان وسواس جنسی ،فکری و عملی در برابر درمان مقاوماند و به سختی به انواع درمان ها پاسخ می دهند اما امروزه بر این عقیده اند (و پژوهش ها نیز تایید کردهاند) که این مساله نسبت به درمان حساس بوده و از طریق هیپنوتیزم درمانی و روان درمانی می توان در جهت بهبود این مساله گام های محکم و پر قدرتی برداشت.
توجه: حقوق مادی و معنوی این وب سایت به دکتر داوود نجفی توانا تعلق دارد ، و استفاده از مطالب آن در امور پژوهشی و مقالات علمی و نیز درج در جراید و رسانه ها با ذکر منبع بلا مانع می باشد. ولی استفاده از مطالب این سایت در وبلاگها و سایت هایی که جنبه تبلیغاتی دارد حتی با ذکر منبع، ممنوع می باشد.
اعتیاد جنسی و پورنوگرافی وسواس گونه
وقتی رفتار جنسی حالت اجباری به خود می گیرد و با زندگی شخص تداخل می کند بیماری، اعتیاد شروع شده است .شباهت قابل توجهی در شخصیت افراد دچار اعتیاد جنسی وجود ندارد. بسیاری از معتادان با رفتارهای اولیه اعتیاد جنسی در زندگی خود دچار مشکل می شوند و بسیار اندکند معتادانی که فقط به یک سطح از وسوسهی جنسی گرفتار باشند. همچنین قابل ذکر است که اعتیاد جنسی پدیدهای برای طبقات پایین جامعه نیست، بلکه در بین تمام گروه های اقتصادی و اجتماعی دیده می شود.
اعتیاد جنسی سطوح متفاوتی دارد که البته در هر سطحی دردآور است.احساسات منفی مانند خشم و غربت و تنهایی، شرمساری و یأس و دلزدگی و… فرد را به انزوا و مشکلات روانی بیشتر سوق می دهد در اعتیاد جنسی قیود و مرزهای اساسی در زندگی خانوادگی واجتماعی به سرعت زیر پا گذاشته میشوند و رفتارهایی نظیر تجاور به زور و خشونت، تجاوز به نزدیکان ،کودک آزاری و…اتفاق می افتد.
در اعتیاد جنسی رفتارهای جنسی یکدیگر را تقویت میکنند به عبارت دیگر معتاد از یک نوع رفتار به نوعی دیگر گرایش پیدا میکند. تحقیقات در این حوزه نشان داده اند که در اکثر موارد رفتار جنسی با رفتارهای حاصله از دیگر انواع اعتیاد، مرتبط است مانند اعتیاد به خوردن، به کار ، مصرف مواد مخدر،..
اعتیاد جنسی شامل یک سری اختصاصات می باشد مانند اشتغال و وسواس فکری، یعنی شخص بصورت مداوم در رابطه با موقعیت ها و حوادث جنسی دارای اشتغال ذهنی است و تمرکز مداوم فرد با مسائل جنسی باعث سطح بالای تحریک پذیری جنسی در او می گردد.
خصیصه دوم در اعتیاد جنسی تکراری شدن رفتار است به عبارتی شخص به رفتار جنسی خود برای ارضاء ادامه نمی دهد بلکه هدف تحریک شدن هرچه بیشتر است و بدین شکل این اعتیاد به تداخل با برنامه های روزانه می انجامد و عملکرد اجتماعی و فردی را مختل می کند ولی با وجود این عوارض رفتار تداوم پیدا می کند .
بنابراین خصیصه سوم ، از دست دادن کنترل (اجبار) شخص با وجود مشکلات حاصل است که کماکان به رفتارهای تکراری خود شامل تحریک پذیری بالا بدون احساس رضایت،… ادامه می دهد و نمی تواند رفتار را متوقف کند با اینکه هر روز وقت بیشتری را برای متوقف کردنش اختصاص می دهد .
خستگی خصیصه چهارم اعتیاد جنسی است . شخص که دچار احساس گناه و شرمساری از رفتار شدید و غیر قابل کنترل خود و آسیب هائی که به دیگران می زند است، کاملا خسته وسرخورده می شود.
در کل برای معتادان جنسی تجربهی اعتیاد به واسطهی یک چرخهی چند مرحلهای رشد میکند که با هر دور تکرار آن شدیدتر میشود.
مشغولیت ذهنی: ذهن معتاد کاملا” لبریز از افکار جنسی است. این حالت ذهنی موجب تلاش وسواسی برای تحریک جنسی میشود.
آداب و عادت سازی: همان روال کار همیشگی هر معتاد است که منتهی به رفتار جنسی میشود. آداب عمل معتاد موجب تشدید مشغولیت ذهنی گردیده و باعث بیداری و تحریک جنسی میشود. رفتار جنسی وسواس گونه: ارتکاب فعل جنسی، که غرض نهایی مشغولیت ذهنی و آداب سازیها است برای معتاد قابل کنترل یا توقف نیست.
یأس و ملالت : احساس شدید نومیدی که معتاد در رابطه با رفتار و عجز و ناتوانی خود دارد.
احساس درد و رنجی که معتاد در پایان هر دور از چرخهی اعتیاد متحمل میشود، ممکن است با مشغولیت ذهنی مجدد که چرخهی اعتیاد را از نو به کار میاندازد، تسکین یافته یا فراموش گردد.